​​​​​​​​​​​​​​​​ 

Gelecek nesle yatırım
Kültürel mirasımızı korumak
Kapsayıcılık ve çeşitlilik
Tofaş Spor Kulübü

1974 yılında kurulan Tofaş Spor Kulübü, altyapı odaklı sistematik çalışmalarıyla yıllar içerisinde Bursa ve ülke basketbolu için yeni spor insanları yetiştirmekte, gençlere fırsat eşitliği sağlayarak, sağlıklı nesillerin oluşmasına ve toplumun yaşam kalitesinin artmasına destek olmaktadır. Tofaş Spor Kulübü yetiştirdiği oyuncu ve antrenörlerle ulusal ve uluslararası alanda sportif başarılar elde ederek, Bursa’yı basketbol şehrine dönüştüren ve taraftarını gururlandıran örnek bir spor kulübü olmayı hedeflemektedir. Tofaş Spor Kulübü’nün öncelikleri; altyapısından sporcu yetiştirmek, A takımı ve sosyal sorumluluk projeleridir.

Altyapı çalışmaları Tofaş Spor Kulübü’nün altyapısında kurulduğu günden bu yana 770’si milli olmak üzere toplam 5.200’den fazla sporcu ve 420’den fazla antrenör görev yapmıştır.

Basketbol A Takımı Tofaş Spor Kulübü erkek basketbol takımı kurulduğu günden bu yana 2 Basketbol Süper Lig, 3 Türkiye Kupası ve 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası kazanmıştır. Tofaş Erkek Basketbol A Takımı’nda 2023 yılına kadar yaklaşık 800 oyuncu görev almıştır. Takım 2023-2024 sezonunda Basketbol Süper Ligi, Basketbol Şampiyonlar Ligi’nde mücadelesini sürdürmektedir.

10 şehirde faaliyet gösteren 15 adet Tofaş Basketbol Okulu’nda, 2023 yılı itibarıyla toplam 3.500 çocuk basketbol eğitimi almaktadır.

Yeni Nesil Tofaş Projesi; çocuklara spora erişimde fırsat eşitliği yaratmak ve çocuklara spor eğitiminin ötesinde, hayatın her alanında başarılı olmalarına yardımcı olacak bir kültür ve bakış açısı kazandırmak hedefiyle 2016 yılında hayata geçirilmiştir. Yeni Nesil Tofaş Projesi ile 2023 yılına kadar Bursa’nın farklı ilçelerinde kurulan 15 basketbol okulu ile toplam 10.500 çocuk, 5.000 anne ve babaya ulaşılmıştır. Tofaş Spor Kulübü bu sayıyı 2030 yılına kadar 20.000’e çıkarmayı hedeflemektedir.

Tofaş Spor Kulübü 2019 yılında, Semt Sahaları Projesi kapsamında Bursa’nın farklı ilçelerinde basketbol sahaları inşa etmeye başlamıştır. 2023 yılı itibarıyla Bursa içerisinde 46 adet basketbol sahası inşa edilmiş ve sahaların dönemsel bakımları gerçekleştirilmiştir.

Tofaş Basketbol Takımı, ev sahibi olduğu maçları, Bursa halkının da sosyal hayatına da katkıda bulunan Nilüfer Tofaş Spor Salonu’nda oynamaktadır. Tofaş Spor Kulübü’nün 2016’da hizmete açtığı Mustafa V. Koç Spor Salonu, Tofaş personelinin yanı sıra Bursa’daki amatör spor kulüplerine ve sporculara da hizmet vermektedir. 5.800 m²’lik tesiste, üç basketbol sahasını içeren spor salonu, kondisyon merkezi ve her türlü fizik tedavi ihtiyacını karşılayacak tam teşekküllü sporcu rehabilitasyon merkezi yer almaktadır.

Tofaş Fotoğraf Kulübü Yeni Nesil Tofaş Albümü için Tıklayınız

Tofaş Fen Lisesi

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi DOSAB ve Tofaş’ın birlikte hayata geçirdiği, 2014-2015 öğretim yılında eğitime başlayan Tofaş Fen Lisesi, Bursa-Nilüfer ilçesinde yer almaktadır. Tofaş; Tofaş Fen Lisesi’nin öğretmen, öğrenci gelişimine ve okulun gelişim amaçlı fiziki ihtiyaçlarına yönelik destek ve başarıyla mezun olan öğrencilere üniversite burs desteği vermektedir. Tofaş desteğiyle Tofaş Fen Lisesi’nde açılan “Yenileşim Atölyesi”nin, otomotiv ve mühendislik alanına yön verecek, geleceği şekillendirecek, donanımlı gençlerin yetişmesine destek olması amaçlanmaktadır. MEB tarafından ilham veren proje olarak belirlenmiş olan Yenileşim Atölyesi’nin tüm fen liselerine yaygınlaştırılması kararı alınmıştır. 2030 yılına kadar verilecek destekler ile Tofaş Yenileşim Atölyesi’nin Avrupa’nın en iyi ilk 3 STEM atölyesinden biri olması hedeflenmiştir.

Tofaş faaliyet alanında bulunan konular üzerine, çalışanları ve Tofaş Fen Lisesi öğrencilerinin ortak proje geliştirmelerini teşvik etmektedir. Tofaş 2026 yılına kadar proje sayısını 6’ya çıkararak, bu projeler ile en az 2 patentli çalışma ortaya koymayı hedeflemektedir. Tofaş, Tofaş Fen Lisesi’nde cinsiyet eşitliği ve gelecek meslekleri üzerine gerçekleştirdiği farkındalık çalışmaları ile kız öğrencilerini mühendislik mesleğine teşvik etmeyi, bu vesile ile potansiyel istihdam kaynağını genişletmeyi hedeflemektedir.

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi ve Tofaş Sanat Galerisi

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Anadolu’daki otomotiv mirasına sahip çıkmak amacıyla kurulmuş, Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesidir. Umurbey Mahallesi’nde bulunan eski ipek fabrikası Tofaş tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Müze, ziyaretçilerini 2.600 yıl öncesine ait bir tekerlekten başlayarak, Tofaş tarafından üretilen motorlu araçlara kadar devam eden tarihi bir yolculuğa çıkarmaktadır. Kapılarını 2002 yılında açan Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, kuruluşundan bugüne kadar yaklaşık 950 bin kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi sınırları içinde yer alan ve sanat galerisi olarak hizmet veren Umurbey Hamamı, bugüne kadar toplam 6 geçici sergiye ev sahipliği yapmıştır. Toplum ve ticaret hayatının geçmişten günümüze izlerini taşıyan son sergi “Kantarın Topuzu; Teraziler, Ağırlıklar, Ölçü Aletleri”nin ziyaretçi sayısı, 2021 itibarıyla 200 bini aşmıştır. Müze’nin kafesi “Fayton Kafe” Bursa halkı ve müze ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Müze ve 50 farklı bitki türü bulunduran bahçesi, yıl boyunca konserlere, sanat ve kültür etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır.

http://www.tofasanadoluarabalarimuzesi.com/

Pamukkale Hierapolis Kazıları Sponsorluğu

Tofaş, Türkiye’nin en büyük beş antik şehir kalıntısından biri olan ve 1988’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Pamukkale’deki Hierapolis antik kentindeki kazı çalışmalarına 2005 yılından beri sponsor olmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli Valiliği’nin himayesinde ve Tofaş’ın ana sponsorluğunda yürütülen çalışmalarda, başta İtalya ve Türkiye’den olmak üzere, aralarında arkeolog, mimar, restoratör ve uzmanların bulunduğu yaklaşık 70 kişilik uluslararası bir ekip görev almaktadır.

Hierapolis’te, bugüne kadar gün ışığına çıkarılan en önemli eserler arasında; Antik Tiyatro, Nekropol, Kaplıcalar, Büyük Kilise, San Filippo Matrium, Frontinus Kapısı, Gymnasium, Apollo Tapınağı ile Pluto’nun Kapısı (Plutonium) bulunmaktadır. Pandemi koşulları dışında Pamukkale Hierapolis Antik Kenti yılda ortalama 1,8 milyon ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Tofaş Fotoğraf Kulübü’nün desteği ile hazırlanan Hierapolis kitabını incelemek için Tıklayınız

Fiat Engelsiz Hareket

Fiat Engelsiz Hareket; hareket kabiliyeti kısıtlı sürücü ve yolcuların başkalarına bağımlı kalmadan seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla başlatılmıştır. “Herkesin güvenli ve özgürce seyahat etme özgürlüğü olmalı” fikrinden yola çıkarak oluşturulan programda güvenli araç kullanımı ve konforlu seyahat ihtiyaçlarına yönelik sunulan çözümler ile engelli bireylerin ve ailelerinin hareket özgürlüğüne destek olmayı amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda Tofaş, Fiat markasıyla engelli bireylerin araç satın alma konusunda bilinçlendirilmesini sağlayıp, araçların sürücü veya yolcuya uygun hale getirilmesine kadar pek çok konuda çözümler için çalışmaktadır. Ürün bazlı çalışmaların yanı sıra engellilik durumları hakkında toplum bilinci ve duyarlılık oluşturmaya da destek olacak farkındalık çalışmaları yürütülmektedir.

2021 yılında “Aynı Dili Konuşanlar” projesi ile işitme engelli müşterilere araç satınalma, kullanım ve satış sonrası süreçlerinde işaret dili ile hizmet verilmeye başlanmış ve bu sayede tüm araç alım ve servis süreçleri erişilebilirlik, kapsayıcılık ve eşitlik anlamında sürdürülebilir kılınmıştır. Fiat Engelsiz Hareket kapsamında 2022 yılında Tofaş’ın temsil ettiği tüm markaların internet sitelerinde işitme engelli bireylerin başka birinin desteğine ihtiyaç duymadan bayi ile iletişim kurması için gerekli altyapı oluşturulacaktır. 2026 yılına kadar ise Tofaş’ın temsil ettiği tüm markaları tüm bayi ve servis alanlarını erişilebilirlik standartlarına uygun hale getirilmesi hedeflenmektedir.

Fiat, işitme engellilerin anlaşılabilir bir Türkçe ile yazılı iletişim kurmalarını destekleyecek “İyiye İşaret” dijital platformunu Engelsiz Hareket kapsamında 2019 yılında hayata geçirilmiştir. engelsizhareket.fiat.com.tr internet sitesi üzerinden, Türkiye’deki tüm işitme engelli bireylerin ücretsiz olarak yararlanabildiği “İyiye İşaret” platformunda, kelimeler ve cümle içinde kelime kullanımları, görsel, işaret dili ve konu anlatımı olarak videolar halinde izlenebilmektedir.

Toplumsal cinsiyet eşitliği

Tofaş toplumsal cinsiyet eşitliğine gösterdiği duyarlılığı bu alanda topluma katma değer sağlayacak faaliyetler ile hayata geçirmeyi amaçlamaktadır. Cinsiyet Eşitliği Forumu’nun toplumsal cinsiyet eşitliği için teknoloji ve inovasyon alanındaki küresel hızlandırma planı aksiyonlarına uyumlu olarak Tofaş, STEM alanında okuyan kız öğrenci sayısını artıracak, Türkiye çapında yaygınlaştırma potansiyeli olan projeler yaratmayı ya da mevcut projelere destek olmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda Tofaş, hayata geçireceği projeler ile 2026 yılına kadar 30.000 kız çocuğuna ulaşacaktır.